AROMAX Vetiver illóolaj 5 ml

AROMAX Vetiver illóolaj 5 ml

AROMAX Vetiver illóolaj 5 ml

Latin név: Vetiveria zizanoides
Kiszerelés: 5 ml
Illat: fás-földes, az eső utáni erdő illatára emlékeztető

Javasolt alkalmazás:
párologtatásra, aromafürdő és testápoló olaj készítéséhez

Kedvencekhez
Nyomtat
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Részletek
Adatok
Részletek

Elterjedés, termesztés, előállítás

A pázsitfűfélék családjába (Poaceae) tartozó indiai vetiverfű vagy khus-khus (Vetiveria zizanoides) Indiában, Burmában és Sri Lankán (Ceylon) őshonos. A növény szárított rizómáiból (gyöktörzseiből) és gyökereiből vízgőz-desztillációval nyerik ki az illóolajat, mintegy 1,5-3%-os hozammal. Helyenként a friss földalatti részekből is desztillálnak olajat, a hozam ilyenkor 1% körüli. A sűrűn folyó olaj színe a borostyánsárgától a sötétbarnáig változhat. Illata füstös, fás, hasonlít a dohos föld és az esőáztatta erdő illatára. A gyökerekből gyékényszőnyeget szoktak fonni, amit megnedvesítve a szoba levegőjének illatosítására használnak.

Összetétel, minőség

Az illóolaj legfontosabb összetevői a vetiverolok és a vetivonok, mely vegyületek az illóolaj mintegy 70-75%-át teszik ki.

Felhasználás

Az illóolaj nyugtató, antimikrobiális és keringésfokozó főbb hatásokkal bír, ezért elsősorbansebek és bőrbántalmak, izom- és izületi fájdalmak kezelésére ajánlják, de ellazulást és a stresszoldását elősegítő masszázsolajok és gyógyfürdők, illetve rovarriasztó (repellens) szerek alkotórészeként is felhasználják. Szappanoknak, kozmetikai szereknek és ,,keleti parfümöknek” is fontos alapanyaga. A vetiverolaj nem toxikus, nem irritáló és nem fototoxikus.

Adatok
Cikkszám
5997733311587
Webáruház készítés